De laatste tijd zijn er regelmatig geluiden te horen dat het zwaarste deel van de crisis nu wel achter de rug is. De bouwsector blijft echter ook de komende tijd nog voor de nodige uitdagingen staan. Uit cijfers van het Centraal bureau voor de Statistiek bleek al dat deze sector het zwaarst getroffen is door de crisis. Zo daalde in 2012 de productie met 8% en nam ook de omzet met 7% af. De markt waarvan deze sector het moet hebben doet het eveneens nog niet optimaal, het aantal verleende bouwvergunningen daalde bijvoorbeeld met 33% tot een aantal van slechts 37.000. De grond-, water- en wegenbouw doet het daarentegen wel beter, waar de omzet in de laatste drie kwartalen van 2012 steeg.

Innovatie en investeringen moeten de sector redden

Gelukkig is er niet alleen slecht nieuws te melden voor bedrijven in de bouw, want er zijn wel degelijk enkele lichtpunten te vermelden. Zo is het kabinet van plan om de sector met een investering van 500 miljoen euro en versoepelde regels rond willekeurig afschrijven van extra weer wat leven in te blazen. Daarnaast merkt de installatiesector dat het de moeite loont om zich mee te richten op innovatie en productie op kleinere schaal. Gestimuleerd door lagere btw-tarieven blijkt vooral de consument die kiest voor een nieuwe cv-ketel of renovatie van de badkamer een groeiende markt te bieden.

Groen is de trend

Duurzaam bouwen en renoveren blijken wat dat betreft eveneens vruchtbare kansen te bieden. De overheid moedigt bedrijven en consumenten op tal van manieren aan om hier meer in te investeren, waar de bouwsector vervolgens weer van kan profiteren. Dat kan bijvoorbeeld op grote schaal bij nieuwe kantoorpanden die zo energiezuinig moeten worden gerealiseerd, maar ook op kleinere schaal bij particulieren die bijvoorbeeld hun woning willen isoleren. Door te zoeken naar nieuwe kansen en te profiteren van de maatregelen van de overheid zal zo ook de bouwsector uiteindelijk weer uit het economische dal moeten kunnen klimmen.

 

Tags: ,