De grenzen tussen landen vervagen steeds meer. Hierdoor neemt ook de vraag naar mensen met internationale studie- of werkervaring toe. Daarnaast wordt het studeren in het buitenland ook steeds toegankelijker. Zo nemen internationale studies met uitwisselingsprogramma’s toe en stimuleert de overheid een stage in het buitenland. Het kiezen voor een internationale studie kan je kansen op de arbeidsmarkt vergroten. In Nederland zijn er steeds meer Engels studies die naast de Nederlandse markt ook aandacht besteden aan de Europese markt.

Algemene internationale HBO studies
Op Hbo-niveau zijn verschillende internationale studies. De opleiding International Business Management Studies (IBMS) bestaat al vanaf 2001 en is een brede economische studie die opleidt voor leidinggevende functies in het internationale bedrijfsleven. Studenten zijn daardoor geschikt voor een groot aantal functies, van salesmanager tot communicatiemanager. In Nederland studeren niet alleen Nederlanders aan deze opleiding, maar bijvoorbeeld ook veel Aziaten, Afrikanen en Amerikanen. De voertaal van de studie is daarom Engels en het vakkenpakket is internationaal gericht, waardoor de studenten kennis maken met andere bedrijfsculturen en wetten. Naast een buitenlandse stage is het ook de bedoeling om 5 maanden te studeren aan een partnerinstelling in het buitenland. De studie International Business and Languages richt zich naast economie ook op verschillende talen. Tijdens de studie leren studenten drie vreemde talen te beheersen en is het verplicht om minimaal 1 periode in het buitenland te studeren of stage te lopen. De opleiding European Studies lijkt veel op deze studie, maar hier ligt de nadruk meer op politiek en Europa dan op economie. Studenten kunnen met deze opleiding onder andere internationaal beleidsmedewerker, communicatiemanager of human resource manager worden.

Studie gericht op de Aziatische markt
De HBO-opleiding Trade Management Asia (TMA) leidt studenten op voor het internationale bedrijfsleven en dan met name Azië. Lessen gaan niet alleen over de Aziatische cultuur, maar richt zich ook op talen als Mandarijn, Hindi en Japans. Na het afronden van de opleiding kunnen studenten werken in een Aziatisch land, maar is het ook mogelijk om in Nederland of Europa bij bedrijven te werken die zaken doen met bijvoorbeeld China, Japan of India. De functies import- of exportmanager of handelsagent passen goed bij studenten die de opleiding hebben afgerond.

Internationale masterprogramma’s
Naast het volgen van een master in het Buitenland is het in Nederland ook mogelijk een master te volgen die gericht is op het internationale bedrijfsleven. Voorbeelden zijn International Business Law, Law and Politics of International Security en Business Administration met specialisatie in Transport & Suplly Chain Management.