De nieuwe iPhone 6 is ruim een maand te koop in ons kleine kikkerlandje en het mag wel duidelijk zijn dat de zesde generatie van Apple’s paradepaardje populairder is dan ooit.

Naast de gebruikelijke wachtrijen voor de grote telecom winkels heeft de iPhone 6 al de nodige online aandacht gekregen. Deels vanwege het beruchte “Bendgate schandaal’ – waar enkele eigenaren meldden dat hun toestel een paar dagen na aanschaf was gebogen – en deels vanwege het nodige tekort aan iPhone 6 toestellen in Nederlandse webwinkels.

gebogen-iphone-6-plus-580x375

De meeste webwinkels hebben een maand na de release nog steeds een levertijd van meer dan 5 weken, waar een enkeling sommige varianten van het toestel nog wel direct aan weet te bieden.

Al deze mediagekte is natuurlijk geweldig, maar onder de motorkap van de iPhone 6 schuilt nog iets interessants wat maar weinig mensen opvalt.

NFC Chips van eigen bodem

De nieuwe iPhone 6 maakt namelijk gebruik van een zogenaamde pay-by-touch technologie en de NFC (Near Field Communication) chips die hiervoor worden gebruikt komen van – ja hoor – Nederlandse bodem!

image-4591776

NXP – dochterbedrijf van Philips uit Eindhoven – is een succesvolle samenwerking aangegaan met de Amerikaanse smartphone gigant. De NFC chips van het Nederlandse bedrijf zorgen ervoor dat je met de iPhone 6 snel en gemakkelijk via je telefoon kleine bedragen kunt afrekenen.

Het Eindhovens bedrijf was al een van de grootste leveranciers van NFC chips ter wereld, en daar heeft de samenwerking met Apple nog een flinke schep bovenop gedaan.

Hoe werkt het?

Het pay-by-tocuh principe werkt op dezelfde manier als onze gouwe ouwe OV-chipkaart. Aan de achterzijde van de iPhone 6 zit een NFC chip die gegevens kan uitwisselen met een ander apparaat waar ook een NFC chip in zit. Dit gebeurd simpelweg door de twee apparaten kort tegen elkaar te houden, net als bij het in- en uit-checken met de OV-chipkaart. Dankzij de speciale software van Apple – Apple Pay – is het mogelijk om zo zonder verder gedoe een betaling te voltooien.

Apple-Pay-21-580x375

Nog niet in Nederland

Hoewel de techniek al een tijdje bestaat is het in Nederland nog niet mogelijk om gebruik te maken van Apple Pay. Na een proefperiode in Amerika is het bedrijf wel van plan om de internationaal (en waarschijnlijk ook in Nederland) te lanceren.

 

Tags: , , , ,