World Skills International is een non-profit organisatie die politiek neutraal is. De organisatie wil het beroepsonderwijs promoten en talent ontwikkelen over de hele wereld, daarnaast is het een goede gelegenheid voor het uitwisselen van kennis tussen bedrijven die de verantwoordelijkheid hebben voor het bevorderen van beroepsonderwijs in hun land of regio. Het uiteindelijke doel is om het beroepsonderwijs wereldwijd beter te maken. Om dit te bereiken organiseert World Skills International een keer in de twee jaar een wereldkampioenschap beroepen waaraan 1000 vakmannen en –vrouwen meedoen om de titel beste vakman/-vrouw van de wereld in een bepaald beroep te worden. De beroepen waarin voor de titel gestreden wordt, zijn heel divers: van schoenmakers tot koks, maar ook de ICT sector is goed vertegenwoordigd op het evenement.


Introductie van de World Skills Europe met alle aangedachtsgebieden uitgelicht.

EuropeSkills
Iedere twee jaar worden er door WorldSkills Europe Europese kampioenschappen georganiseerd om zo het belang van excellentie en hoogwaardige kwaliteit van beroepsopleidingen in Europa onder de aandacht te brengen. De winnaars van de EuroSkills worden een jaar later afgevaardigd naar de WorldSkills. Tijdens de wedstrijden komen studenten, overheids-, particuliere en maatschappelijke organisaties in Europa samen. Het doel is dat de wedstrijden een bron van inspiratie bieden en een overzicht geven van de stand van zaken van vaardigheden binnen bepaalde vakgebieden. De kampioenschappen worden in één van de deelnemende landen georganiseerd en richt zich op de professionele prestaties van talenten op een bepaald vakgebied. Deelnemers worden geselecteerd door middel van nationale wedstrijden.

Skills Netherlands
Nederland is een van de leden van WorldSkills Europe, waardoor het Nederlandse team meedoet aan zowel de Europese als aan de Wereld Kampioenschappen. Om kandidaten te selecteren organiseert en promoot Skills Netherlands verschillende evenementen en vakwedstrijden, zoals de Skills Talents. Ter promotie van de beroepsopleiding worden er ook evenementen georganiseerd zoals Skills Masters. Dit is een beroepskeuze evenement voor vmbo’ers en mbo’ers.

Nederland eerste gastland EuroSkills 2008
In september 2008 was Nederland het allereerste gastland voor de Europese Kampioenschappen voor beroepen. Het evenement vond plaats in Ahoy in Rotterdam. Het werd een succesvolle editie met 420 deelnemers uit 30 landen verdeeld over 49 beroepen en in totaal 25.000 bezoekers.